Mijn paard verliezen of de sprong in het diepe
Een terugblik naar september 2018
Laten we even teruggaan in de tijd, naar september 2018. De maand waarin de knoop werd doorgehakt: een echtscheiding was 'beter'. En zo begon de achtbaan. Je leven staat op zijn kop en je moet ineens keuzes maken waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan.
Mijn toenmalige partner en ik hadden net de sleutel gekregen van ons nieuwbouwappartement. De huur was torenhoog. Hij kon er in ieder geval niet blijven wonen, en hoewel ik net onder de inkomstennorm zat, werd ik door de verhuurder gedoogd.
Na wat rekenwerk bleek dat het nét zou kunnen, iedere maand opnieuw. Maar er mocht niks tegenzitten, want sparen was geen optie. Om dan ook nog eens mijn werkgever om een salarisverhoging vragen? Bij de overheid werkt dat niet zo.
Een cruciale keuze
De keuze lag op tafel: verkoop je paard of verzin iets dat je extra inkomsten oplevert.
Het tweede scenario zag ik niet direct gebeuren. Ja, ik had net mijn marketingopleidingen afgerond en mijn bedrijf stond al ingeschreven bij de KvK, maar ik had geen idee hoe ik aan klanten moest komen.
Dus besloot ik mijn grootste kostenpost te schrappen: mijn paard. Of eigenlijk: mijn paarden. Want inmiddels kreeg ik bericht uit Frankrijk dat mijn Irish Cob merrie Sarah niet langer volledig kon meedraaien in het working student programma. Ze had af en toe last van haar benen. Ik mocht haar daar laten, maar zou wel pensiongeld moeten betalen. Na een snelle rekensom zag ik in dat ik voor mijn twee paarden zo’n €600 per maand nodig had, enkel voor huisvesting. En dat zonder eventuele onverwachte kosten mee te rekenen.
Hulp uit een onverwachte hoek
Gelukkig schoten vrienden en mijn ex-partner te hulp na het nieuws over Sarah. Een vriendin bood aan dat Sarah gratis op haar stal mocht blijven zolang dat nodig was, en mijn ex-partner regelde het transport van Frankrijk naar Nederland.
Ondertussen waren de eerste kijkers voor Samekh langsgekomen, en al snel vond ik een leaseconstructie voor Sarah waarbij ze gewoon paard mocht zijn zonder verdere verplichtingen.
Het verkoopproces van Samekh
Bij Samekh ging het anders. Na vijf geïnteresseerden – waarvan drie sowieso geen match, één misschien, en één goede match – begon het te wringen. Die laatste persoon probeerde me enorm onder druk te zetten om Samekh snel te verkopen. Dat voelde helemaal verkeerd. Een grote NEE voor mij.
Klaar voor een nieuwe stap
Ik had er genoeg van. Tijd voor Plan B: mijn eigen bedrijf! Hoe ik aan klanten moest komen, wist ik nog niet precies, maar ik wist één ding zeker: het zou me lukken. Het enige wat ik nodig had, was minimaal €600 per maand om mijn paarden te kunnen onderhouden.
En toen gebeurde het!
Na negen maanden haalde ik de verkoopadvertentie van Samekh offline. In juni 2019 kreeg ik mijn eerste betalende klant, en velen volgden. Ik was in business en het liep beter dan ik had verwacht. Sterker nog, in mijn eerste jaar als ondernemer draaide ik meer dan 30K, naast mijn baan in loondienst.
De learnings voor jou
- er is altijd een ander plan als je eerste plan niet lukt
- nooit opgeven
- blijven geloven in jezelf, ook al ziet het er niet altijd rooskleurig uit
- durf hulp te accepteren van anderen
- durf zelf om hulp te vragen als je er even niet meer uitkomt
- een winstgevend bedrijf neerzetten vanaf start is zeker mogelijk. Misschien denk je nu, "jij hebt makkelijk praten Anja". Jouw achtergrond zit in marketing en strategie. Dat klopt, daarom wijs ik je met liefde nog even naar het punt hierboven 😉